Een schriftje voor later…

img_1724

Toen Amélie twee jaar en een paar maanden oud was begon ik voor haar een schriftje bij te houden. Ze begon toen echt goed te praten en maakte me dagelijks aan het lachen met haar koddige uitspraken. Als ik het dan even later aan haar papa wilde vertellen was ik vaak alweer vergeten wat ze gezegd had. Ook al had ik er nog zo om moeten lachen. Het leek me daarom een goed idee om haar uitspraken snel op te schrijven en ze dan te bundelen in een schriftje

img_1732

In de Hema zocht ik een heel eenvoudig boekje uit dat ik zelf wat versierde met stickers en washi tape. Ik nam me voor om één keer per maand alle uitspraken te noteren die ik in die maand verzameld had. Omdat ik dan toch één keer in de maand het schriftje ter hande nam schreef ik meteen ook een klein verslagje van de afgelopen maand. En als Amélie aan mijn mouw kwam trekken terwijl ik in het schriftje aan het schrijven was liet ik haar dan maar wat tekenen in het boekje. En speelden we met vingerverf, dan haalde ik het schriftje er ook weer bij voor een handafdruk.

img_1731img_1739

Binnenkort wordt ze al 4 jaar. En ik schat dat er nog zo’n 20-tal lege pagina’s in het schriftje zijn. Wat eigenlijk bedoeld was als een eenvoudig “quotables” boekje werd uiteindelijk een soort van maandboek (bestaat die term? Je begrijpt vast wel wat ik bedoel). Per maand worden er zo’n vijftal pagina’s volgeschreven. Ik heb niet echt een vast patroon waar ik me aan houd maar dit kan je er zoal allemaal in terug vinden:

– Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen per maand (zoals uitstapjes, feestjes, nieuwe vaardigheden, enzovoorts)

– Grappige uitspraken, conversaties of de tekstjes van haar zelf uitgevonden liedjes ( die ik stiekem opneem met de telefoon want zodra ze doorheeft dat ik sta te luistervinken stopt ze met zingen)

– Vragenrondjes à la ‘Wat is je lievelingseten?’, ‘Wat vind je het leukste aan papa?’, ‘Wie is je beste vriend?’ of ‘Met welk speelgoed speel je het liefst?’

– Een lijstje van haar favoriete liedjes, spelletjes, boekjes, etc. op dat moment

– Een tekening of een zelfportret

– foto’s

– Afdrukken van haar handjes

– Een opsomming van dingen die haar echt tot Amélie maken, haar eigenaardigheidjes zeg maar

– Een lijstje van haar favoriete eten

– Een brief van Sinterklaas

– De tekst van het slaapliedje dat ik altijd voor haar zing

img_1726

img_1735

Ik ben heel blij met het uiteindelijke resultaat. Te meer omdat Amélie graag in het schriftje kijkt en als ik er uit voorlees zit ze de hele tijd te giechelen. “Ik ben toch zottekes hé mama” zegt ze dan vaak :-).  Het is verre van perfect want ik heb vaak heel slordig geschreven en altijd met een eenvoudige balpen. Maar weldra zijn alle pagina’s volgeschreven en kan ik weer aan een nieuw schrift beginnen 🙂

Ik heb me alvast voorgenomen om nog eens met zo’n goede ouderwetse vulpen te gaan schrijven in plaats van met een balpen. Elke maand kan ik misschien in een ander lettertype opschrijven, met versiering en al erbij. Nu handlettering weer helemaal hip is zijn er boekjes met mooie voorbeelden en tutorials te over. En die collectie washi tape gaat ook nog wel van pas komen.

img_1737

img_1730img_1733

Voor wat de inhoud van de volgende boekjes betreft heb ik al wel wat ideetjes. Naarmate ze ouder wordt kan ik bijvoorbeeld concretere vragen gaan stellen (wat wil je worden als je groot bent? Wat heb je gedroomd? Als je kon toveren waarin zou je mama/papa dan veranderen?). Misschien maak ik wel een boek per schooljaar zodat ik er ineens ook haar tekeningen in kan plakken die ze op school maakt? Of schrijf ik de recepten op van haar favoriete gerechten zodat ze die later zelf kan maken of er herinneringen aan kan ophalen (’t is natuurlijk niet gezegd dat ze graag gaat koken). En als ze groot genoeg is kan ze zelf mee helpen aan haar boek of schrift.

Hoe lang ik het precies nog ga volhouden weet ik natuurlijk nog niet. Het zou leuk zijn moest Amélie het uiteindelijk van me overnemen en zelf haar boekjes beginnen maken. Maar voorlopig heb ik nog een hoofd vol ideeën en vooral veel goesting om nog een paar schriftjes vol te schrijven! 🙂 Wordt ongetwijfeld vervolgd…


X Karlien

img_1740

img_1724

Follow my blog with Bloglovin

Een gedachte over “Een schriftje voor later…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s